top of page
ATT VARA JÄGARE

VEM JAGAR?

En jägare kan se ut på många olika sätt. Man eller kvinna, ung eller gammal, storstadsbo eller landsbygdsbo. Jägarna är utspridda i landet från norr till söder och öster vill väster. Trots olikheterna har alla ett intresse som enar dem; jakten.

Men en jägare är också något mer än någon som bara är intresserad av att jaga. En jägare har ofta ett genuint naturintresse och kan tycka att en jaktdag utan fällt byte är lika bra eller bättre än en jaktdag där lyckan stod en bi. Det är ju ändå såsen som är godast.

En jägare är ofta en djurvän. Paradoxalt kan tyckas, men jägare strävar alltid efter att det som avslutar jakten ska ske så etiskt riktigt som möjligt. Jägare har ofta hundar och många har även andra djur, och en inbiten hundförare njuter när hunden får göra det den tycker är roligast, nämligen jaga.

När det kommer till kunskap om djur och natur går det inte att slå Sveriges samlade jägarkår på fingrarna. Det är inte många utöver jägarna som kan köns och åldersbestämma ett djur med förvånansvärd precision bara genom att studera det på avstånd. Jägarna besitter praktiska kunskaper kring vilt och biologi som inte går att få på något annat sätt än genom praktisk jakt.

VARFÖR JAGAR VI?

Jakten har i tusentals år varit ett av människans sätt att skaffa mat. För vissa var det till och med skillnaden mellan liv och död om jakten lyckades eller inte. Så är det förstås inte för oss i dagsläget, men ändå jagar runt en halv miljon svenskar varje år.

 

I dagens samhälle, där fler och fler väljer att bosätta sig inne i städer i stället för på landet, hamnar vi längre och längre ifrån naturen. Så långt ifrån att många ställer sig frågande till varför vi över huvud taget jagar när vi inte längre måste för att överleva. Men det finns många anledningar till att vi väljer att jaga.

SAMHÄLLSNYTTA

Jägarna hjälper till att förvalta viltstammarna och rapportera avvikelser som sjukdomar och ändrade beteenden hos de vilda djuren. 

REKREATION

Flera miljoner jaktdagar varje år ger jägarna spänning, avkoppling och upplevelser. Som balsam för själen, är ett uttryck som kommer väl till pass.

MAT

Jakten ger bra mat, i form av klimatsmart viltkött. Tusentals ton viltkött konsumeras varje år. Visst säljs en del av jägarnas kött, men för många jägare smakar köttet lite extra gott med vetskapen att man själv bidragit till måltiden.

MOTION

Jägare står, går och kryper flera varv runt jorden varje år. I en värld där vi blir mer och mer stillasittande är detta värdefull motion för folkhälsan. Ja, som ni ser finns det flera anledningar till varför vi jagar. Vi hoppas att du som är inne och läser detta finner dem så lockande att du också börjar!

bottom of page